Flatbreads

Jeg elsker USA, både på grunn av menneskene, kulturen, åpenheten og ikke minst maten. En av tingene jeg har spist mye av langs veien, som lunch, frokost og middag er det såkalte flatbreads. En tynn bunn toppet med godsaker. Litt som en pizza, men ikke alltid varmet opp. Dette er 2 vegetariske versjoner, som ikke stekes etterpå, men flatbreads kan du toppe med det du vil og det hadde ikke vært noe i veien for å toppe disse med skinke, chorizo, kylling, bacon eller det du vil. Jeg har servert disse som en uformell middag, som en smårett til aperitif og forrett. Deigen jeg lager er grov, men du kan helt fint bytte ut melet med hvetemel eller kanskje aller helt Tip-0 mel.

For 2 flatbreads trenger du:

Tid: 60 minutter

Deigen:

6 dl fullkornsmel

2 dl fingervarmt vann

1 pose tørr gjær

1 ss olje

1 ts salt

Topping 1: mozzarella og tomat:

2 mozzarella

200 gram røde cherrytomater

200 gr gule cherrytomater

1 løk

2 fedd hvitløk

1/2 bunt basilikum

Topping 2: grønt og ricottakrem

300 gr champinjong

8 asparges

1 beger ricotta

1 sitron

1/2 bunt basilikum

50 gram parmesan

50 gram pinjekjerner

1 fedd hvitløk

0,5 dl olivenolje

Vårløk

Vi begynner med deigen. Bland vann og gjær i en bolle. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Deigen trenger ingen kjøkkenmaskin, men tilsett mer mel hvis det treng. Deigen skal slippe bollen. Dekk bollen med plast og la den heve på et lunt sted i 20 minutter. Dette er en standarddeig som jeg bruker til utrolig mange oppskrifter. I mens deigen hever kan du sette på ovnen på 220 grader så den blir varm. Vi skal lage  toppinger her, jeg tar dem for meg en og en, men dette kan du fint gjøre samtidig.

Topping 1:

Hakk løk og hvitløk og stek i godt med olje på middels varme. Når løken er blank hakk tomatene og ha dem i pannen. Dette skal få stå og surre i 20 minutter. Smakstilsett med salt og pepper.

DSC04942

Når denne toppingen er ferdig er også deigen ferdig, del den i 2 og kjevle ut som 2 rektangler.

DSC04947

Stek dem i ovnen i 15 minutter, la dem avkjøles mens du lager toppingene.

DSC04951

Tilbake til toppingen. Ha tomatsausen på en av bunnene, del mozzarellaen og legg over. Topp med hakket basilikum.

DSC04970

DSC04989

Topping 2:

I en mikser: ha basilikum, olivenolje, hvitløk, pinjekjerner, parmesan og en klype salt.

DSC04945

Mix sammen og pesoten er klar. Dekk den ene bunnen med pestoen. Hakk sjampinjongen og stek den i en panne med litt olje. I mens kan du lage ricottakremen: bland skallet fra en sitron sammen med saften fra 1/2 sitron med ett beger ricotta. Når sjaminjongen er nesten ferdig, del aspargesen i biter og ha dem i pannen. Ha sjampinjongblandingen på deigen, topp med ricottakremen og ha hakket vårløk på til slutt.

DSC04984 2

Så er det bare å dele brødene på lang og servere.

DSC04968

DSC04964


(ENGLISH VERSION)

Flatbreads

I love USA, because of the people, the culture, their openness and the food! One of the things I’ve eaten a lot of a long the road, for lunch, breakfast and dinner it’s flatbreads. A crispy thin bread topped with goodies.  It’s a little bit like a pizza, but not always heated. This is 2 vegetarian versions which is not cooked, but flatbreads you can top with whatever you like ham, chorizo, chicken, bacon. I’ve served these as a casual dinner, an hors d’eur or appetizer. The dough is made from whole wheat flour, but you can make it with all purpose flour or  Tip-0 flour as well.

For 2 flatbreads:

Time: 60 minutes

The dough:

6 dl whole wheat flour

2 dl finger warm water

1 bag dry yeast

1 tbs oil

1 ts salt

Topping 1: mozzarella and tomatoes:

2 mozzarella

200 gr red cherry tomatoes

200 gr yellow cherry tomatoes

1 onion

2 cloves of garlic

1/2 bundle of basil

Topping 2: greens and ricotta cream:

300 gr mushrooms

8 asparagus

1 box ricotta

1 lemon

1/2 bundle of basil

50 gr parmesan

50 gr pine seeds

1 clove of garlic

0,5 dl olive oil

Spring onions

Let’s start with the dough. Mix water and yeast in a bowl. Add the rest of the ingredients and mix well. Add more flour if needed, the dough is supposed to let go of the bowl. Cover the bowl with plastic and set it to rise in a warm space for 20 minutes. In the mean time set the oven to 220 degrees Celsius. We’re making 2 toppings today, I’ll go through them one at the time, but you can make them at the same time.

Topping 1:

Chop the garlic and oil and cook them in oil on medium heat until tender. Chop the tomatoes and add to the pan.  Let it cook for 20 minutes and salt and pepper to taste.

DSC04942

When the topping is done the dough should be risen. Cut the dough in 2 and roll out  2 rectangular shaped breads.

DSC04947

Cook them for 15 minutes and let them cool.

DSC04951

Back to the topping. Add the tomato sauce, slice the mozzarella and add chopped basil.

DSC04970

DSC04989

Topping 2:

In a mixer: add basil, olive oil, garlic, pine seeds, parmesan and a pinch of salt.

DSC04945

Mix together and the pesto is ready. Cover the other bread with the pesto. Chop and cook the mushrooms in a pan with a little oil. In the mean time make the ricotta cream:  mix the peel from 1 lemon with the juice from half a lemon with a box of ricotta. When the mushrooms are done fry the asparagus in the same pan. Add the mushrooms and asparagus on the bread, top with ricotta cream, and chopped spring onions.

DSC04984 2

Så er det bare å dele brødene på lang og servere.

DSC04968

DSC04964

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s