Paella

Det er ikke uten grunn at spansk mat er så populært i hele verden. Paella er noe mange tror er tidkrevende, men det trenger ikke være det. I forhold til skalldyrmengden og type så kommer dette helt an på hva du har og hva du liker. Denne dagen hadde jeg reker og fisk i fryseren og kjøpte ett nett bålskjell på veien. Men du kan også ha i kreps, villreker, annen fisk – det du måtte ønske. Ca 200-250 gr protein pr pers er en fin regel å huske på i alle retter, men husk at skalldyr veier mer, men gir mindre kjøtt pga store menger skall og rester.

Tid: 60 minutter

For 4 personer:

200 gr hvit fisk (jeg brukte hyse)

200 gr reker

500 gr blåskjell (hvis du kjøper et ett kilos nett kan du ha opp i hele, det gjør jeg)

200 gr chorizo

1 løk

4 fedd hvitløk

1 grønn paprika

1 rød paprika

ca 300 gr risotto ris

1 «klype» safran eller evt 1 ts gurkemeie

1 ts paprikapulver

1 dillbunt

1 l kyllingkraft

Hakk opp chorizoen og stek den i litt olje på medium varme i en ganske dyp panne hvis du har. Hvis ikke bruker du en tykk bunnet kjele.

DSC05066.jpg

I mens kan du hakke opp hvitløk, løk og paprika. Når chorizoen er smeltet og stekt i ca 10 minutter kan du ha i grønnsakene og røre godt rundt. Disse skal få bli gode og møre.

DSC05068

Dette vil ta ca 10 nye minutter – akkurat nok tid for deg å rense rekene og blåskjellene, og skjære opp fisken. Blåskjellene skyller du bare i kaldt vann. De som er åpne kan du kakke på med en kniv, hvis de lukker seg i løpet av noen minutter kan de spises. Hvis de ikke lukkes igjen så er de døde og må kastes. Hvis skjellene er knust må de også kastes.

Når grønnsakene har stekt seg møre har du i safranen og paprikapulver. Ha i risen også og rør godt.

DSC05076

Tilsett så kyllingkraften, litt og litt av gangen. Denne skal lages som risotto, dvs: ha i risen og ca 3 dl kraft. Denne skal få koke godt inn mens du rører og paellaen tykner. Når kraften er minsket har du i litt til. Denne skal også få koke inn og paellaen tykne enda mer. Ha i litt og litt kraft mens det tykner og smak på risen. Når den er ferdig kokt så er paellabasen ferdig. Da kan du ha i skalldyrene og fisken. Sett på lokket og la det dampe i 5-7 minutter.

DSC05080

Helt til slutt finhakkes dillen og has over. Server med en sitronbåt til sist.

DSC05088

DSC05100


 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s