Paella

Det er ikke uten grunn at spansk mat er så populært i hele verden. Paella er noe mange tror er tidkrevende, men det trenger ikke være det. I forhold til skalldyrmengden og type så kommer dette helt an på hva du har og hva du liker. Denne dagen hadde jeg reker og fisk i fryseren og kjøpte ett nett bålskjell på veien. Men du kan også ha i kreps, villreker, annen fisk – det du måtte ønske. Ca 200-250 gr protein pr pers er en fin regel å huske på i alle retter, men husk at skalldyr veier mer, men gir mindre kjøtt pga store menger skall og rester.

Tid: 60 minutter

For 4 personer:

200 gr hvit fisk (jeg brukte hyse)

200 gr reker

500 gr blåskjell (hvis du kjøper et ett kilos nett kan du ha opp i hele, det gjør jeg)

200 gr chorizo

1 løk

4 fedd hvitløk

1 grønn paprika

1 rød paprika

ca 300 gr risotto ris

1 “klype” safran eller evt 1 ts gurkemeie

1 ts paprikapulver

1 dillbunt

1 l kyllingkraft

Hakk opp chorizoen og stek den i litt olje på medium varme i en ganske dyp panne hvis du har. Hvis ikke bruker du en tykk bunnet kjele.

DSC05066.jpg

I mens kan du hakke opp hvitløk, løk og paprika. Når chorizoen er smeltet og stekt i ca 10 minutter kan du ha i grønnsakene og røre godt rundt. Disse skal få bli gode og møre.

DSC05068

Dette vil ta ca 10 nye minutter – akkurat nok tid for deg å rense rekene og blåskjellene, og skjære opp fisken. Blåskjellene skyller du bare i kaldt vann. De som er åpne kan du kakke på med en kniv, hvis de lukker seg i løpet av noen minutter kan de spises. Hvis de ikke lukkes igjen så er de døde og må kastes. Hvis skjellene er knust må de også kastes.

Når grønnsakene har stekt seg møre har du i safranen og paprikapulver. Ha i risen også og rør godt.

DSC05076

Tilsett så kyllingkraften, litt og litt av gangen. Denne skal lages som risotto, dvs: ha i risen og ca 3 dl kraft. Denne skal få koke godt inn mens du rører og paellaen tykner. Når kraften er minsket har du i litt til. Denne skal også få koke inn og paellaen tykne enda mer. Ha i litt og litt kraft mens det tykner og smak på risen. Når den er ferdig kokt så er paellabasen ferdig. Da kan du ha i skalldyrene og fisken. Sett på lokket og la det dampe i 5-7 minutter.

DSC05080

Helt til slutt finhakkes dillen og has over. Server med en sitronbåt til sist.

DSC05088

DSC05100


(ENGLISH VERSION)

Paella

There is not without reason that the Spanish kitchen is so popular. Pallea is a dish many think is complicated, but it really isn’t. When it comes to type and amount of shellfish it is really up to you. This day I had fish and shrimp in the freezer and bought a bag of mussels from the market. But if you want crawfish, lingustine or other type of fish go for it. Approximately 200-250 grams of protein per person is enough, just remember  that shellfish weigh more than but gives less meat because of all the shells.

Time: 60 minutes

For 4 people:

200 gr white fish

200 gr shrimp

500 gr mussels

200 gr chorizo

1 onion

4 cloves of garlic

1 green pepper

1 red pepper

ca 300 gr risotto rice

1 “pinch” saffron or 1 ts tumeric

1 ts paprika

1 bundle of dill

1 l chicken stock

Chop the chorizo and cook it in some oil on medium heat in a deep dish skillet. If you don’t have it use a broiler.

DSC05066.jpg

In the mean time chop the onion and pepper. When the chorizo’s has been cooked for 10 minutes put in the veggies and cook them until tender.

DSC05068

This should also take about 10 minutes – just enough time for you to peel and rinse the shrimp and mussels and slice the fish. The way to rinse the mussels is to wash them in cold water. If one is open just take a nice and knock on it. If they close in a few minutes they can be eaten. If they don’t close they can’t be eaten. If the shell is cracked you can’t eat it either.

When the veggies are tender add the saffron and paprika and the rice.

DSC05076

Add the chicken stock a little at a time. You make this dish the same way you make risotto: add the rice and about 3 dl stock. Let this simmer and cook until the sauce has thickened while you stir. Add the stock a little at a time and let the sauce thicken. Taste the rice, when it’s al dente the base is done. Then you can add the shellfish. Let it simmer with a lid for 5-7 minutes.

DSC05080

At the end chop the dill and serve with a lemon wedge.

DSC05088

DSC05100

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s