Steambuns

(for English, please scroll further down this post)

Denne retten tar litt tid, men det gjør ikke noe, når det man gjør mest er å vente. Dette er en personlig favoritt, og noe av det beste jeg vet. Oppskriften på selve deigen bruker jeg fra matprat.no, med mindre endringer. Fyllet lager jeg i 2 versjoner, en vegansk med sopp og en med torsk. Begge glazes med en hoisinreduksjon og toppes med chillimajones, syltet gulrot og syltet løk.

Tid: 2 timer

For 2 personer:

Deig:

0,25 dl vann

1/2 pose tørrgjær

1 ss sukker

2,5 dl skummet melk

5 dl hvetemel

0,25 dl olje

Fyll:

Vegansk:

10 store chaminjonger

Fisk:

200 gram torsk

Hoisinreduksjon:

Limejuice fra en halv lime

0,5 dl hoisinsaus

0,25 dl soyasaus

Toppinger:

1 stor gulrot

1 medium rødløk

Syltelake (1 ts sukker, 1 ts salt, 0,5 dl hvitvinseddik)

Chillimajones:

1 eggeplomme

0,5 dl rapsolje

Cayennepepper

Salt

I en kjøkkenmaskin blandes lunkent vann, gjær og sukker sammen. Varm melken opp til fingervarmt (37 grader) og bland den inn med resten. Ha over resten av ingrediensene og la kjøkkenmaskinen gå i ca 10 minutter. Dersom deigen kleber ha i mer mel. Deigen skal være elastisk, men ikke klebe seg fast.

DSC01782

Dekk deigen til og la den heve i 30 minutter. I mens deigen hever kan du lage syltelaken ved å blande sammen alle ingrediensene. Skjær løken i tynne skiver og ha den over i en skål. Skrell gulroten, og bruk skrelleren til å skjære tynne lange strimler av gulroten. Ha den også over i en skål. Hell halvparten av syltelaken over hver av skålene og rør godt. Disse kan nå settes til side i påvente på at resten er klart.

DSC01805

Når det er godt 30 minutter bør deigen være dobbelt så stor.

DSC01784

Del deigen i 10 små deler og rull dem til små boller. Sett bollene på et stekebrett og dekk godt til med plast slik at de tørker ut.

DSC01786

Sett bollene til heving i 30 nye minutter, mens du hakker soppen i små biter. Ha den i stekepanna på middels varme. Lag hoisinreduksjonen ved å blande alle ingrediensene i en liten kjele og rør godt mens det koker opp. La det småkoke til det tykner. Ha over halvparten i panna med sopp, bruk resten på å pensle hele torsken. Sett ovnen på 180 grader og la den varmes opp. Når soppen er godt stekt og godt dekket med sausen kan du sette den til side.

DSC01826

Lag en rute (10×10 cm) med bakepapir til hver bolle. Kjevl ut hver bolle til en oval på ca 15 cm.  Pass på at resten av bollene er dekket med plast mens du kjevler. Pensle hver oval med litt olje og brett dem sammen, uten å klemme. Flytt hver bit over på en bit bakepapir og dekk med plast igjen. La disse etterheve i 30 nye minutter.

DSC01817

Sett torsken inn i ovnen og la den steke i 18-20 minutter til den er fast i formen. Lag chillimajonesen ved å piske opp eggeplommen mens rapsoljen tilsettes i en tynn stråle. Når majonesen er tykk nok, ha i ønsket mengde cayennepepper.

DSC01812

Når torsken er ferdig, ta den ut og la den hvile. Nå skal steambunsene dampes. Jeg gjør dette ved å bruke en bambussteamer, men dette kan også lages på dampes på andre måter, jeg har bare ikke prøvd disse selv. For tips for å gjøre dette på andre måter, se matprats forslag her.

Ha steambunsene i en bambussteamer over kokende vann i 8-10 minutter. De er ferdige når du ser at deigen er stekt inne i steambunsene. Nå er det bare å fylle de og nyte. Åpne steambunen og ha på chillimajones. Topp med fisk og gulrot og litt med chillimajones. For vegansk fyll, ha i soppen med den syltede løken og eventuelt litt mer majones. NYT!

DSC01857Steambuns med “blackened” torsk.

DSC01854

Vegansk fyll med sopp.

DSC01848


ENGLISH

This dish takes some time to make, as you have to wait a while in between each process. This is a personal favorite of mine, and one of the best things I know. For the recipe for the dough I use the one form this site, with minor adjustments. For the filling I make 2 different ones, one vegan and one using cod. Both are glazed with a hoisin reduction and topped with chilli mayonnaise, pickled carrots and onions.

Time: 2 hours

For 2 people:

Dough:

0,25 dl water

1/2 bag dry yeast

1 tbs sugar

2,5 dl skimmed milk

5 dl flour

0,25 dl oil

Filling:

Vegan:

10 large mushrooms

Fish:

200 gram cod

Hoisin reduction:

Lime juice from half a lime

0,5 dl hoisin sauce

0,25 dl soy sauce

Topping:

1 big carrot

1 medium red onion

Pickle juice (1 ts sugar, 1 ts salt, 0,5 dl white vine vinegar)

Chilli mayonaise:

1 egg yolk

0,5 dl neutral oil

Cayenne pepper

Salt

In a mixer blend the water, yeast and sugar. Heat the milk to 37 degrees Celsius and blend it with the rest. Mix all the other ingredients inand mix for 10 minutes. If the dough is to sticky just add more flour. The dough should be elastic and not sticky.

DSC01782

Cover up the dough and let it rise for 30 muinutes. While the dough is rising, make the pickle juice by mixing all the ingredients. Cut the onion thinly and put it in a bowl. Peel the carrot, and use the peeler to peel of thin, long strips of carot. Put it in a bowl, adding half the pickle juice in each of the bowls and mix. Let it sit until the rest is done.

DSC01805

When 30 minutes have passed, the dough should be twice as big.

DSC01784

Cut the dough in to 10 equal sizes and roll them in to little balls. Add them on a baking tray and cover with plastic so they don’t dry out.

DSC01786

Set the balls to rise in further 30 minutes. While you wait, chop the mushrooms thinly and cook them using a frying pan and a little oil. Make the hoisin reduction by mixing all the ingredients in a little boiler, continuingly mixing until it thickens. Pour half of the reduction in the pan with the mushroom using the rest to marinate the cod. Set the oven on 180 degrees Celsius. When the mushrooms are cooked through and tender and covered with sauce, set it aside.

DSC01826

Using a baking sheet, make 10 squares (10x10cm) for each ball of dough. With a rolling pin, roll the balls into ovals of 15 cm. It is important that the rest of the balls are covered in plastic while you work so that they won’t dry out. Brush some oil on the oval, flip it together (without squeezing) and move it on a square of baking paper and on to the baking tray, covering with plastic. Let them sit to rise for 30 more minutes.

DSC01817

Put the cod in the oven and let it cook for approximately 18-20 minutes until it’s firm. Make the chili mayonnaise by whisking up the egg yolk while adding a thin line of oil. When the mayonnaise is thick enough add wanted amount of cayenne pepper.

DSC01812

When the cod is finished set it to rest. Now it’s time to steam the steambuns. Using a bamboo steamer put two and two steambuns in each layer, steaming the buns for 8-10 minutes over boiling water. When they’re done you can fill them up and enjoy! Start with some mayo, then add either cod or mushrooms and pickles.

DSC01857

Steambuns with “blackened” cod.

DSC01854

Vegan steambuns.

DSC01848

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s