Chevresalat

(for English, please scroll further down this post)

Endelig er sommeren her! Her kommer en oppskrift på en lett og frisk chevresalat som ikke tar lang tid å lage.

Tid: 15 minutter (pluss 30 til rødbetene i stekeovnen)

For 2 personer:

En pose ruccola

En pose spinat

En rødløk

To rødbeter

Ett granateple

Ca 150 gr chevre

Honning

Dressing:

1 ss sennep

5 ss olivenolje

1 ss honning

5 ss hvitvinseddik

Begynn med å skrelle og skjære rødbetene i staver. Disse trenger ca 30 minutter i ovnen på 200 grader.

DSC01874

Mens rødbetene er i ovnen, få ut alle granateplekjernene, hakk løken og ha all salaten over i en bolle. Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene, smak til med salt og pepper. Ellers er det bare å vente til rødbetene er ute av ovnen.

Når de er ute av ovnen sett dem til side så de kan avkjøles. Skjær chevren i ca 1,5 cm store biter. Dersom du har en stor chevre og ikke i “pølseform” som dette kan du la den være som den er, den trenger nok bare litt lenger steketid. Ha en panne på middels varme. Ha i rapsolje, men tørk dette vekk med et papirtørkle slik at pannen er fet, uten å ha olje i seg. Dryss litt honning på hver chevrebit og legg den i panna med honningen nedover.

DSC01882

Ha over litt honning på andre siden og snu ostebitene. Hver siden trenger ca 20-30 sekunder i panna, så her går det fort. Når alle bitene er stekt sett pannen til side og bland de øvrige ingrediensene. Legg chevrebitene på toppen og ha over ekstra honning om ønskelig.

DSC01887

DSC01891


ENGLISH

Chevre salad

Summer’s finally here! Here comes a recipe of a light and fresh chevre salad that doesn’t take long.

Time: 15 minutes (plus 30 for the betes to cook)

For 2 people:

One bag of rocket

One bag of spinach

One red onion

Two betes

One pomegranate

Approx. 150 gr chevre

Honey

Dressing:

1 tbs mustard

5 tbs olive oil

1 tbs honey

5 tbs white wine vinegar

Peel and cut the beets in sticks. Broil them in the oven for 30 minutes on 200 degrees Celsius.

DSC01874

While the beets are cooking, remove all the seeds from the pomegranate, chop the onions and toss the salad in a bowl. Make the dressing by mixing all the ingredients and salt and pepper to taste. Now you can just wait for the beets to finish.

When the beets are done, leave them to cool. Cut the chevre in pieces of 1,5 cm. If you have one big chunk of chevre, just leave it as is. Add some oil to a skillet on medium heat, and wipe off the oil. The pan is supposed to be greasy, but not oily. Drizzle a little honey on each piece of cheese and put it in the pan – honey side down.

DSC01882

Drizzle honey on the cheese side facing up and flip it. Each side needs 20-30 seconds in the pan. When all the pieces are fried, put the pan a side and mix all the other ingredients. Put the pieces of chevre on top and drizzle extra honey on if you want.

DSC01887

DSC01891

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s